GALERIJA DESSA
Arhitekturni center
Židovska steza 4
SI-1000 Ljubljana

 

T +386 1 25 16 010

E galerija@dessa.si

 

Odpiralni čas
tor, sre, čet, pet: 12:00-18:00
sob, ned, pon, prazniki: zaprto

 

 

DESSA: fotografije razstav

Odprtje razstave Vogadors, marec 2014, foto Darko Sintić

Galerija DESSA je prva slovenska arhitekturna galerija. Prikazuje in spodbuja kakovostno arhitekturo, inovativno oblikovanje, socialno naravnane projekte, odgovorne arhitekte, kreativne oblikovalce, angažirane naročnike in dolgoročne vizije. Verjamemo, da perečih problemov časa ni mogoče rešiti brez arhitekturne stroke.

 

O DESSI

 

Galerija DESSA je zasebna strokovna arhitekturna galerija, ki aktivno deluje v slovenskem in mednarodnem prostoru. Vzpostavila je mednarodno platformo za izmenjavo in spoznavanje različnih arhitekturnih idej. Neprekinjeno deluje že od 17. aprila 1987, kar jo uvršča med tri evropske galerije z najdaljšim stažem. V njej so razstavljali mnogi najpomembnejši slovenski in svetovno priznani tuji arhitekti. Dolgoletni direktor galerije Andrej Hrausky in Majda Cajnko sta s svojim mednarodnim angažiranjem pomagala k mednarodni prepoznavnosti galerije in sodobne slovenske arhitekture ter k mednarodni uveljavitvi mnogih slovenskih arhitektov. Galerija DESSA je bila prva in dolga leta edina inštitucija iz vzhodnega dela Evrope, ki je članica svetovalnega komiteja/Advisory Council najpomembnejše evropske nagrade za arhitekturo Mies van der Rohe.

 

Leta 2014, ob 25-letnici delovanja, sta Andrej Hrausky in Majda Cajnko pripravila knjigo GALERIJA DESSA, 25 LET: ZGODBA NEKE VIZIJE. Dessa je do leta 2014 organizirala 241 razstav v domovini in 91 razstav v tujini, preko 98 predavanj v tujini o slovenski arhitekturi in 42 strokovnih ekskurzij. Andrej Hrausky in Majda Cajnko sta za zelo uspešno 25-letno vodenje galerije DESSA in za svoje angažirano delo prejela Plečnikovo odličje 2014 za življenjsko delo. 

 

Poslanstvo in vizija
Program sofinancirajo
Z vnosom svojega e-naslova soglašam s prejemanjem e-vabil in informacij o dogodkih Galerije Dessa ter potrjujem, da sem seznanjen s politiko varovanja osebnih podatkov.
e_vabilo