DESSA GALLERY
Architectural center
Židovska steza 4
SI-1000 Ljubljana
 
T +386 1 25 16 010
E galerija@dessa.si
 
OPEN
Tue, Wed, Thu, Fri: 12:00-18:00
Sat, Sun, Mon, Holidays: closed


PHOTOGALLERY

 

PIRAN DAYS OF ARCHITECTURA

Vladimira Bratuž: Riba – igralo – skulptura, Tivoli, Ljubljana, 1958–1959TO THE FORE 1: THE PIONEERS OF SLOVENE ARCHITECTURE AND DESIGN
27. 6. - 9. 9. 2016

Vabimo vas na odprtje razstave V ospredje: pionirke slovenske arhitekture in oblikovanja, ki bo v ponedeljek, 27. junija 2016 ob 20. uri v galeriji DESSA.

 

Arhitekturna razstava V ospredje: pionirke slovenske arhitekture in oblikovanja, ki sta jo v sodelovanju z galerijo DESSA pripravila Center arhitekture Slovenije in Umetnostnozgodovinski inštitut Franceta Steleta ZRC SAZU, želi osvetliti življenje in delo spregledanega dela slovenskega arhitekturnega ustvarjanja in ponuja priložnost, da iz bogatega arhitekturnega opusa 20. stoletja izpostavimo tista dela, ki so le redko razstavljena in na ogled javnosti, vendar zato nič manj pomembna, kakovostna in večplastna.

Razstava se tematsko vklaplja med aktivnosti mednarodnega interdisciplinarnega projekta MoMoWo – Ustvarjalnost žensk od modernizma dalje (Modern Movement Women), ki na Znanstvenoraziskovalnem centru Slovenske akademije znanosti in umetnosti poteka na Umetnostnozgodovinskem inštitutu Franceta Steleta. Njegov namen je strokovni in širši javnosti predstaviti pomemben del »anonimne« in zamolčane evropske kulturne dediščine 20. stoletja, ki so jo ustvarile ženske, dejavne na področju arhitekture, notranjega in industrijskega oblikovanja, krajinske arhitekture in urbanizma, ki so/veljajo za tradicionalne domene moških poklicev. 

Prva v vrsti razstav je posvečena pionirkam, prvim predvojnim in povojnim generacijam arhitektk, ki so aktivno sodelovale pri snovanju, oblikovanju in označevanju prostora svojega časa. Bile so neme spremljevalke v senci poklicno bolj uveljavljenih in znanih profesorjev, sodelavcev, očetov ali soprogov, tako da je še danes težko določiti njihov dejanski delež v snovanju in realizaciji prenekatere slovenske arhitekturne mojstrovine, od Plečnikovih tržnic do Ravnikarjevega Trga republike. Že tako zaradi družbenih predsodkov omejene zgolj na nekatera področja arhitekturnega ustvarjanja, kot so risanje načrtov, parkovne zasnove, notranja oprema in industrijsko oblikovanje, urbanizem, le redko tudi javna in individualna gradnja, so bile največkrat primorane svoje delovanje še dodatno omejiti, če so si ustvarile družino.

Izbrana dela tako predstavljajo pomembnejše projektne stvaritve prvih generacij slovenskih arhitektk, ki jih je, upoštevajoč čas, razmere in vlogo ženske v času nastanka, treba gledati in ocenjevati z drugačnimi merili kot sicer. Razstava je zasnovana večplastno, s poudarkom na kakovosti del in kompleksnosti ideje, ter razkriva ustvarjalno moč posameznih avtoric. Predstavljena so dela desetih arhitektk, od prvih predvojnih diplomantk Jožeta Plečnika in Ivana Vurnika, do prve povojne generacije, ki so študij zaključile tudi pri Edvardu Ravnikarju in Edu Mihevcu.

 

Koncept razstave: Center arhitekture Slovenije in Helena Seražin

Avtorice besedil: Alenka Di Battista, Polona Filipič, Larisa Kazić, Špela Kuhar, Martina Malešič, Katarina Mohar, Helena Seražin, Eva Simonič, Barbara Viki Šubic

Jezikovni pregled: Alenka Klemenc, Jelka Mohorič

Prevod: Katarina Mohar, Jelka Mohorič

Oblikovanje razstave: Andrej Furlan

Avtorji fotografij: Polona Mlakar Baldasin, Andrej Furlan, Katarina Mohar,

Helena Seražin, Eva Simonič, Janez Kališnik

Viri slikovnega gradiva: Muzej za arhitekturo in oblikovanje, osebna zapuščina Dušane Šantel Kanoni, zapuščina Gizele Šuklje, zasebni arhiv družine Ivanšek, zasebni arhiv Branke Tancig Novak, zasebni arhiv Majde Dobravec Lajovic, zasebni arhiv Maje Kržišnik, zasebni arhiv družine Vehovar, zasebni arhiv Sete Mušič, Evidentiranje in valorizacija objektov slovenske moderne arhitekture med leti 1945–70 (http://www.evidenca.org), UIFS ZRC SAZU

Partnerji: Center arhitekture Slovenije, UIFS ZRC SAZU, DESSA

Pokrovitelj: MoMoWo

TO THE FORE 1: THE PIONEERS OF SLOVENE ARCHITECTURE AND DESIGN
27. 6. - 9. 9. 2016

Program is supported by
By entering my email address, I agree to receive e-invitations and information about the events of the Dessa Gallery and confirm that I am aware of personal data protection policy.
e_news
Raketa and the Intimacy of the Interior
TOUCHING
TO THE FORE 7: SLOVENE WOMEN ARCHITECTS, ENGINEERS AND DESIGNERS
International architectural exhibition
PIRANESI 2023 HOSTED ABROAD

DESSA GALLERY
Architectural center
Židovska steza 4
SI-1000 Ljubljana
 
T +386 1 25 16 010
E galerija@dessa.si
 
OPEN
Tue, Wed, Thu, Fri: 12:00-18:00
Sat, Sun, Mon, Holidays: closed


PHOTOGALLERY

 

PIRAN DAYS OF ARCHITECTURAProgram is supported by
e_news

By entering my email address, I agree to receive e-invitations and information about the events of the Dessa Gallery and confirm that I am aware of personal data protection policy.

The DESSA gallery supports the KAJŽA initiative.