DESSA GALLERY
Architectural center
Židovska steza 4
SI-1000 Ljubljana
 
T +386 1 25 16 010
E galerija@dessa.si
 
OPEN
Tue, Wed, Thu, Fri: 12:00-18:00
Sat, Sun, Mon, Holidays: closed


PHOTOGALLERY

 

PIRAN DAYS OF ARCHITECTURA

Vila Berulia, Brela, Hrvaška, 1970; arhitekt: Ante Rožić; interier: Bernardo Bernardi; fotografija: Aleksandar KárolyiBRELA: MODERNISM AND CONTEXTUALITY
Turistic Architecture of Ante Rožić through the lens of Aleksandar Károlyi
26. 6. - 7. 9. 2017

We kindly invite you to the opening of the exhibition on Monday, 26. June 2017 at 8 pm in Dessa gallery. Exhibition will last until 7 September 2017. Dessa gallery will be closed for holidays from 14 July to 22 August 2017.

 

You can buy Oris magazine no. 81 with projects of Ante Rožić. Price 10 EUR.

Transfer money to:

ORIS, d.o.o.

SPLITSKA BANKA SOCIETE GENERALE GROUP, d.d.

IBAN: HR2123300031100207372

SWIFT: SOGEH22

To receive the magazine in Dessa gallery you need to bring us the copy of your money transfer.

Thank you!

 

 

 

BRELA: MODERNISM AND CONTEXTUALITY

Turistic architecture of the architect Ante Rožić through the lens of Aleksandar Károlyi

 

We are pleased to announce that architect Ante Rožić will attend the inauguration.

 

Organizirani turizem na vzhodnem Jadranu je s kontinuiranim razvojem od začetka 19. stoletja usodno vplival na transformacijo urbanega in kultiviranega okolja obalnega pasu v Sloveniji, Hrvaški, Bosni in Hercegovini in Črni Gori. Za razliko od mnogih drugih globalnih turističnih destinacij v nekdanji Jugoslaviji vzpon masovnega turizma ni prinesel urbane kataklizme, temveč je bil zaradi specifičnih ekonomsko političnih okoliščin ter zahvaljujoč urbanističnim in arhitekturnim znanjem sistematično usmerjan k relativno uravnoteženemu in razumnemu razvoju. Kljub temu, da so turistične tipologije visoko kodificirane, so v bivši Jugoslaviji v 60ih in 79ih letih prejšnjega stoletja spodbudile zelo zanimive eksperimente in testiranja tipov in pristopov, ki so se v mainstream arhitekturi pojavili šele kasneje.

 

Riviera v Brelah je eden od najbolj zanimivih laboratorijev: v samo desetih letih se je tam odvila izjemno hitra evolucija arhitekturnih modelov, koordiniranih z jasnim urbanističnim konceptom. Razvoj riviere se je pričel z Urbanistično študijo Brel (Matija Salaj, Julije De Luca, 1960-62), v kateri je definirana strategija nizke gostote gradnje in skrbno usklajevanje «abstraktne» arhitekture relativno majhnega merila in konteksta. Ta urbanistična strategija se razvija in dograjuje v vseh realizacijah, ki jih večino podpisuje, sam ali s soavtorji, arhitekt Ante Rožić.

 

Preprosto podaljšana prizma Hotala Maestral (1965, z Matija Salaj, Julije De Luca, interier Bernardo Bernardi) finih proporcev in elegantnih detajlov je razpeta med dve brežini, skoznjo pa teče kompozicija sestavljenih teras. Konfiguracija kultivirane krajine se ponovi v «raumplanu» javnih etaž, interier pa je skrbno načrtovan v duhu sinteze vizualnih umetnosti, kar se bo nadaljevalo tudi v drugih projektih. Hotel Berulija (1970, interier Bernardo Bernardi) uvaja strukturiran pristop, v katerem se volumen razstavi na individualne enote, hodniki in stopnišča so «dekonstruirani» ter integrirani z zunanjostjo, kar še poudari prehajanje arhitekture in ambienta.

 

Vila Berulija vpeljuje z ločnimi oboki pritličja, izvedenimi v opeki, čitljivejši dialog med strukturalističnim jezikom in regionano tektoniko. Gosto tkana matrica centra Brela (1970, interier Bernardo Bernardi), prepoznavnega po dinamičnem pejsažu pravokotnih streh, povezuje tradicije rahlih in kompaktnih mediteranskih aglomeracij in modernega arhitekturnega izraza.

 

Zadnja hotelska modernistična realizacija v Brelah je Hotel Soline arhitekta DeLuce (1983), ki z odpiranjem téme večjega merila stremi proti megastrukturam.

 

Beskompromisno, a tudi globoko humanistično načrtovana turistična arhitektura Brel je smerokaz za razvoj moderne mediteranske urbane kulture, ki natančno razume kontekstualne danosti ter samoprepričano gradi svoj lasten autentični jezik in prostorske koncepte.

 

Arhitektura, zabeležena skozi objektiv stalnega Rožićevega sodelavca in klasika hrvaške fotografije, Aleksandra Karolya, je še vedno v izvornem stanju, a izpostavljena nemilostnim komercialnim zahtevam turistične industrije. Bomo uspeli očuvati to izjemno dediščino naše bližnje, tako optimistične preteklosti?

 

Maroje Mrduljaš

 

 

 

Ante Rožić je bil rojen leta 1934 v Begništu (Makedonija). Na Arhitekturni fakulteti vseučilišča v Zagrebu je diplomiral leta 1959, s strokovnim delom pa je pričel leta 1960 v projektivnem biroju Suradnik v Makarski. Biro se je leta 1963 združil z Investprojektom iz Zagreba, s kasnejšo delitvijo pa je nastal samostojni biro Investprojekt Makarska, v katerem je bil Rožić ves čas vodja arhitekturne skupine. Njegov strokovni interes širokega razpona – od urbanističnih planov do arhitekturnih projektov in interierskih rešitev – se je prvenstveno realiziral v prostorih Makarske, pravzaprav makarskega primorja. Na tem območju je arhitekt Rožić realiziral številne hotelske in gostinske objekte ter stavbe družbenega standarda in javnega namena. Najbolj znani so: hotel Maestral v Brelah (1965) s soavtorjema De Lucom in Salajem, Turistični center (1970) in hotel Berulia (1970) v Brelah, počivališče Igrane (1973), cerkve v Podgori (1968), Drašnicah (1970) in Tučepih (1978), hotel Alga (1976) in apartmajsko naselje Afrodita v Tučepih (1978), pošti v Makarski (1977) in Metkoviću (1979), Dom zdravja (1978) in Institut Planine i more v Makarski (1978), restavracija Riva, Makarska (1979), plažni restavraciji Tučepi (1979) in Brela (1981), adaptacija hotela Grand in hotela Goričina v Kuparih (1979), hotel Meteor v Makarski (1983), sprehajališče – riva v Makarski (1983) in ureditev obalnega pasu Podgore (1984), trgovina Razvitak (1985) in plažni objekt (1986) v Podgori, restavracija Riva v Makarski (1987), Poslovno-trgovski center Sv. Nikola v Makarski (1990), restavracija in bazen hotela Afrodita v Tučepih (2004) in hotel Park v Makarski (2008).

 

Ante Rožić je dobitnik nagrade Mesta Zagreb za hotel Maestral v Brelah (z De Lucom, Salajem in Bernardijem, 1966), nagrade Vladimir Nazor (1971), nagrade za umetnost časopisa Slobodna Dalmacija (1971), nagrade 14. zagrebškega salona (1979), letne nagrade mestne službe JNA (1980), priznanja za poseben doprinos k razvoju turizma ob 100. obletnici turizma v Makarski (2006) ter nagrade Vladimir Nazor za življenjsko delo (2006).

 

 

Custoses: Maroje Mrduljaš, Mira Stanić – Zavod za raziskovanje, Arhitekturna fakulteta v Zagrebu

Co-workers: Irena Bakić, Sonja Halapir (axonometric views); Tin Jakopec (models); Miho Károlyi (digitalization and preparation of photographs)

 

Organization for Dessa gallery: Maja Ivanič

Graphic design of the invitation card and catalogue: Matformat

Print: Matformat

Print of photos and panels: ch4

BRELA: MODERNISM AND CONTEXTUALITY
Turistic Architecture of Ante Rožić through the lens of Aleksandar Károlyi
26. 6. - 7. 9. 2017

Program is supported by
By entering my email address, I agree to receive e-invitations and information about the events of the Dessa Gallery and confirm that I am aware of personal data protection policy.
e_news
Raketa and the Intimacy of the Interior
TOUCHING
TO THE FORE 7: SLOVENE WOMEN ARCHITECTS, ENGINEERS AND DESIGNERS
International architectural exhibition
PIRANESI 2023 HOSTED ABROAD

DESSA GALLERY
Architectural center
Židovska steza 4
SI-1000 Ljubljana
 
T +386 1 25 16 010
E galerija@dessa.si
 
OPEN
Tue, Wed, Thu, Fri: 12:00-18:00
Sat, Sun, Mon, Holidays: closed


PHOTOGALLERY

 

PIRAN DAYS OF ARCHITECTURAProgram is supported by
e_news

By entering my email address, I agree to receive e-invitations and information about the events of the Dessa Gallery and confirm that I am aware of personal data protection policy.

The DESSA gallery supports the KAJŽA initiative.