DESSA GALLERY
Architectural center
Židovska steza 4
SI-1000 Ljubljana
 
T +386 1 25 16 010
E galerija@dessa.si
 
OPEN
Tue, Wed, Thu, Fri: 12:00-18:00
Sat, Sun, Mon, Holidays: closed


PHOTOGALLERY

 

PIRAN DAYS OF ARCHITECTURA
11 X 2, 3, 4 ... IN A ROW
Terraced houses and twin houses
23. 10. - 14. 12. 2023

You are kindly invited to the opening of the exhibition 11 x 2, 3, 4 ... in a row: Terraced houses and twin houses, which will be held on Monday, October 23, at 7 p.m. in the DESSA gallery.

 

Vrstna hiša je zanimiva kombinacija samostojne hiše in stanovanja v bloku. Kljub neposrednemu sosedskemu »stikovanju« ponuja ravno pravšnjo intimo lastnega doma z dovolj zelenja. Med oblikovno in volumensko poenotenimi nizi hiš so urejene ulice z omejenim lokalnim prometom, zato je tu manj hrupa in onesnaženega zraka. Pred hišami so večinoma ozelenjeni vrtovi, ki v poletnem času blagodejno hladijo celotno naselje. Gradnja je zgoščena, poraba prostora racionalna, s tem pa je racionalnejša in cenejša tudi cestna in komunalna infrastruktura, kar je v iskanju trajnostnih arhitekturnih konceptov s čim manjšimi obremenitvami okolja uspešna zasnova. Vrstne hiše so primerno domovanje za socialno in generacijsko raznovrstne skupine ljudi, tako za stare kot za mlade, za manj in bolj zaposlene posameznike ali družine, ki jim resda primanjkuje časa za urejanje, a želijo iz dnevne sobe stopiti na svojo trato, morda pridelati kakšen paradižnik in imeti ob hiši varen prostor za igro otrok in hišnih ljubljenčkov.

 

Z nostalgijo se spominjamo petdesetih, šestdesetih, sedemdesetih in tudi še osemdesetih let prejšnjega stoletja, ko je bilo v Sloveniji zgrajenih veliko kakovostno zasnovanih naselij vrstnih hiš, naša primestja in podeželje pa so bili v nasprotju z danes prevladujočo razpršeno gradnjo videti bolj urejena.

 

Opažamo, da vrstne hiše in dvojčki ponovno postajajo priljubljen tip domovanja. Z manj gosto zazidavo so tudi v očeh investitorjev in kupcev spet možna alternativa mestnim vila-blokom in razpršeni podeželski zazidavi. Opažamo tudi, da je kakovost novogradenj na trgu – verjetno tudi zato, ker končni kupec še ni znan – zelo raznolika in da je kakovostna notranja oprema na prodajnih vizualizacijah predvsem marketinški prijem.

 

Žal se danes le redko načrtujejo večja stanovanjska naselja, večinoma gre le za posamezne nize na manjših praznih parcelah med obstoječimi razpršenimi hišami, zato za celovito in kakovostno urbanistično zasnovo skoraj ni prostora. Zelo malo je tudi inovativnosti v razvoju tipologije, na primer uporabe atrijev, in poskusov zasnove tlorisa v eni etaži.

 

V izbor letošnje razstave iz tradicionalne Dessine serije 11 x ena smo uvrstili vrstne hiše in dvojčke, zgrajene med letoma 2017 in 2023, ki trajnostnim načelom sledijo pametno in celovito: oblikovno, z referencami na lokalno zgodovino ter z izborom in obdelavo materialov težijo k sozvočju in sožitju z naravo in obstoječim grajenim prostorom; z zamiki posameznih objektov in etaž razbijajo monolitne volumne in zagotavljajo intimo doma; z nadstreški in zamiki etaž ščitijo svoja pročelja pred soncem, dežjem in snegom; s fleksibilnimi tlorisnimi zasnovami se prilagajajo neznanemu končnemu kupcu.

 

Z razstavo sodobnih vrstnih hiš in dvojčkov spodbujamo tako stanovanjske sklade kot zasebne investitorje k razmisleku o primerni izrabi prostora in kulturi bivanja, ki sta osnovna temelja trajnostne gradnje in konceptov. Cilj načrtovanja in gradnje novih stanovanjskih naselij mora biti ustvarjanje urejenega bivalnega okolja, ki omogoča kakovostno bivanje v vseh življenjskih obdobjih.

 

 

 

Štiri v vrsto

 

Tipologija vrstne hiše se je kot alternativa organizirani stanovanjski gradnji v širšem merilu začela razvijati v zgodnjih petdesetih letih. Pred tem so se z njo kot alternativnim modelom urejanja socialne problematike ukvarjali le redki arhitekti. 

 

Med zgodnejšimi poskusi zagotovo izstopa ena najboljših uresničitev arhitekturno-urbanističnih principov urejanja vr(s)tnega mesta pri nas, Delavska kolonija na Studencih v Mariboru, ki jo je leta 1928 po nemških vzorih oblikoval Ivan Vurnik. Vsaki od hiš sta pripadala majhen predvrt in zelenjavni vrt za njo, ki je omogočil zaseben zunanji zeleni prostor in samooskrbo. Prav to je misel, ki je kot ideja preživela skoraj stoletje in ostala najpomembnejša odlika vrstne hiše. Ob entuziastičnem načrtu malega mesta vrstnih hiš, ki so bile realizirane v le majhnem odstotku, je France Tomažič zapisal še kako aktualno misel: »Vendar enkrat zopet red in mir med hišami.« 

 

V zgodnjih petdesetih letih so se mladi arhitekti kot odgovor na lastni stanovanjski problem spoprijeli z gradnjo vrstnih hiš v zadružni organizaciji. Posvet in razstava Stanovanje za naše razmere ter velik angažma strokovne javnosti pod vodstvom Franceta Ivanška in kroga, zbranega okrog revije Arhitekt, so vrstno hišo izpostavili kot model kakovostnega bivanja, uresničevanje tega modela pa je doseglo vrhunec v naselju Murgle Marte in Franceta Ivanška, v Pustovih terasastih blokih v Kosezah in v utopiji sistema EVH100 Savina Severja. Vrstne hiše iz petdesetih in šestdesetih let v slovenski arhitekturi pomenijo prilagodljive in občutljive okvirje za prijetno bivanje. Tudi zato ostajajo priljubljene, ponekod že v tretji generaciji zadovoljnih uporabnikov.

 

Ob zgodovinskem pregledu so nam s svojimi refleksijami, izkušnjami in mnenji na pomoč priskočili najrelevantnejši kritiki teh zgradb, njihovi današnji ali nekdanji prebivalci. Za pomoč se vsem sogovornikom prisrčno zahvaljujeva!

 

Hvala tudi Tomažu Budkoviču, Andreju Mercini, Maruši Zorec, Bogu Zupančiču, Muzeju za arhitekturo in oblikovanje ter Zgodovinskemu arhivu Ljubljana, ki so prispevali slikovno gradivo.

 

Ajda Bračič in Andraž Keršič

 

 

 

Selection

1. Soča villas, Solkan, 2023

architecture Ofis, photo Tomaž Gregorič

 

2. Villas Jasmina, Ljubljana, 2022

architecture Linear, photo Miran Kambič

 

3. Terraced houses at Opekarska 20, Ljubljana, 2022

architecture Emonaprojekt, photo Miran Kambič

 

4. Kopoševo settlement, Ljubljana, 2021

P PLUS architects, photo Primož Boršič

 

5. Twin house at Barje, Ljubljana, 2020

Jereb in Budja architects, photo Blaž Budja

 

6. A036, brick twin house, Ljubljana, 2020

Arhitektura, photo Miran Kambič

 

7. Twin house at the edge of the city, Ljubljana, 2019

architecture Kombinat, photo Janez Marolt

 

8. Terraced houses pod Pekrsko gorco, Maribor, 2019

Coinhab architects, photo Tadej Bernik, Tomaž Pažek

 

9. Chain houses Celovška, Ljubljana, 2019

Gregorc Vrhovec architects and Coinhab architects, photo Damjan Švarc

 

10. Terraced houses Brdo, Ljubljana, 2018

architecture Alja Bukovec Zule, Matej Delak, photo Miran Kambič

 

11. Terraced row houses F6, Brdo, Ljubljana, 2017

Bevk Perović architects, photo David Schreyer

 

 

Curators

Kristina Dešman, Maja Ivanič, Špela Kuhar, Špela Nardoni Kovač, Vesna Perovnik, Damjana Zaviršek Hudnik

 

Historical overview

Ajda Bračič, Andraž Keršič

 

Proofreading

Katja Paladin

 

Design

Ivan Ilić, 0.10 Büro

 

Production

DESSA gallery

  

Sponsors

Ministry of Culture of the Republic of Slovenia, Ministry of Natural Resources and Space, City Municipality of Ljubljana

 

In media

_ 05. 12. 2023: MMC RTV SLO - Arhitektura in oblikovanje: https://www.rtvslo.si/kultura/arhitektura-in-oblikovanje/vrstna-hisa-bogata-zgodovina-te-posebne-arhitekturne-naloge/690532

_ 22. 11. 2023: RTV SLO - Kultura: https://365.rtvslo.si/arhiv/kultura/175003173

_ 04. 11. 2023: DELO: https://www.delo.si/magazin/zanimivosti/hisa-na-hisi-hisa-ob-hisi/

_ 22. 10. 2023: Delo in dom: https://deloindom.delo.si/bivanje/arhitektura/razstava-vrstne-hise-in-dvojcki

_ 22. 10. 2023: Times.si: https://www.times.si/razstava-vrstne-hise-in-dvojcki--eec1783762e47c5a050149a01cc5618b775f3403

11 X 2, 3, 4 ... IN A ROW
Terraced houses and twin houses
23. 10. - 14. 12. 2023

Program is supported by
By entering my email address, I agree to receive e-invitations and information about the events of the Dessa Gallery and confirm that I am aware of personal data protection policy.
e_news
Raketa and the Intimacy of the Interior
TOUCHING
TO THE FORE 7: SLOVENE WOMEN ARCHITECTS, ENGINEERS AND DESIGNERS
International architectural exhibition
PIRANESI 2023 HOSTED ABROAD

DESSA GALLERY
Architectural center
Židovska steza 4
SI-1000 Ljubljana
 
T +386 1 25 16 010
E galerija@dessa.si
 
OPEN
Tue, Wed, Thu, Fri: 12:00-18:00
Sat, Sun, Mon, Holidays: closed


PHOTOGALLERY

 

PIRAN DAYS OF ARCHITECTURAProgram is supported by
e_news

By entering my email address, I agree to receive e-invitations and information about the events of the Dessa Gallery and confirm that I am aware of personal data protection policy.

The DESSA gallery supports the KAJŽA initiative.