NAGRADE MIES VAN DER ROHE 2024

 
 
 
 

Evropska komisija in Fundacija Mies van der Rohe sta objavili nominirance za nagrado Evropske unije za sodobno arhitekturo 2024 / nagrade Mies van der Rohe (EUmies Awards) - skupno 362 pomembnih del, izvedenih v 38 različnih evropskih državah.

 

Nagrade EUmies so začele svoj 18. cikel maja 2023 z mrežo strokovnih predlagateljev in arhitekturnih združenj iz vse Evrope, ki so predložili teh 362 projektov v obravnavo žiriji. Žirija bo zdaj izbrala 40 izjemnih projektov in nato obiskala finaliste, kar bo priložnost za intervjuje z arhitekti, njihovimi ekipami, naročniki projekta in ljudmi, na katere bodo dela vplivala.

 

Letošnji žiriji predseduje Frédéric Druot (Pariz/Bordeaux), ob njem pa žirijo sestavljajo še Martin Braathen (Oslo), Pippo Ciorra (Rim), Tinatin Gurgenidze (Tbilisi/Berlin), Adriana Krnáčová (Praga), Sala Makumbundu (Luksemburg) in Hrvoje Njirić (Zagreb).

 

Nagrade EUmies 2024 bodo nagradile najboljša grajena dela v Evropi, dokončana med aprilom 2021 in majem 2023. Cikel 2024 bo odražal trenutne izzive, s katerimi se soočajo državljani, arhitekti, stranke, razvijalci, oblikovalci politik in drugi strokovnjaki v kontekstu Evropskega zelenega dogovora.

 

 

Število nominiranih projektov po državah: