GALERIJA DESSA
Arhitekturni center
Židovska steza 4
SI-1000 Ljubljana
 
T +386 1 25 16 010
E galerija@dessa.si
 
Odpiralni čas
tor, sre, čet, pet: 12:00-18:00
sob, ned, pon, prazniki: zaprto
 

FOTOGALERIJA

 

PIRANSKI DNEVI ARHITEKTURE

Odprtje razstave Vogadors, marec 2014, foto Darko Sintić

Poslanstvo in vizija

Galerija DESSA (akronim DESSA pomeni »Delovna skupnost samostojnih arhitektov«) je prva slovenska arhitekturna galerija. Temeljna delovna skupnost TDS DESSA je bila ustanovljena že decembra 1982, galerija na Židovski stezi pa deluje od aprila 1989. Ves čas svojega delovanja prikazuje in spodbuja kakovostno arhitekturo in oblikovanje, socialno naravnane projekte, odgovorne in angažirane arhitekte, oblikovalce in naročnike. Verjamemo, da perečih problemov časa ni mogoče reševati brez arhitekturne stroke.

 

Zasebni zavod DESSA ARHITEKTURNI CENTER ima status nevladne organizacije, ki deluje v javnem interesu deluje na področju kulture (MK) in na na področju urejanja prostora (MOP oz. od 2023 MNVP).

 

Galerija DESSA je bila prva in dolga leta edina inštitucija z vzhodnega dela Evrope, ki je bila članica svetovalnega komiteja (Advisory Committee Member) najpomembnejše evropske nagrade za arhitekturo EU Mies van der Rohe Award. 

 

 

O DESSI

 

Galerija DESSA je zasebna strokovna arhitekturna galerija, ki aktivno deluje v slovenskem in mednarodnem prostoru. Že v času brez interneta je vzpostavila mednarodno platformo za izmenjavo in spoznavanje različnih arhitekturnih idej. Neprekinjeno deluje od 17. aprila 1989, kar jo uvršča med svetovne galerije z najdaljšim stažem.

 

V DESSI so razstavljali in predavali mnogi najpomembnejši slovenski in svetovno priznani tuji arhitekti, med njimi Manuel Aires Mateus, Wiel Arets, Alberto Campo Baeza, David Chipperfield, Luis Carillho da Graça Joao, Kengo Kuma, Richard Leplastrier & Peter Stutchbury, Yvonne Farrell & Shelley McNamara, Juhani Pallasmaa, Carme Pigem, Roberto Pirzio Biroli, Boris Podrecca, Gio Ponti, RCR, Aldo Rossi, Savin Sever, Alvaro Siza, Eduardo Souto de Moura, Heinz Tesar, Gino Valle, Lebbeus Woods in mnogi drugi.

 

Dolgoletni direktor Andrej Hrausky, ki je DESSO vodil od nastanka do leta 2013, in žena Majda Cajnko, oba arhitekta, sta s svojim mednarodnim angažiranjem pripomogla k mednarodni prepoznavnosti galerije in sodobne slovenske arhitekture ter k mednarodni uveljavitvi mnogih slovenskih arhitektov. Galerija DESSA je bila prva in dolga leta edina inštitucija z vzhodnega dela Evrope, ki je postala članica svetovalnega komiteja/Advisory Council Mies van der Rohe, najpomembnejše evropske nagrade za arhitekturo.

 

Leta 2014, ob 25-letnici delovanja galerije, sta Andrej Hrausky in Majda Cajnko pripravila knjigo GALERIJA DESSA, 25 LET: ZGODBA NEKE VIZIJE. DESSA je do leta 2014 organizirala 241 razstav v domovini in 91 razstav v tujini, preko 98 predavanj v tujini o slovenski arhitekturi in 42 strokovnih ekskurzij.

 

Andrej Hrausky in Majda Cajnko sta leta 2014 za uspešno in angažirano 25-letno vodenje galerije DESSA prejela Plečnikovo odličje za življenjsko delo.

 

Od septembra 2013 vodi galerijo naslednja generacija slovenskih arhitekov.

 

Poslanstvo in vizija
Program sofinancirajo
Z vnosom svojega e-naslova soglašam s prejemanjem e-vabil in informacij o dogodkih Galerije Dessa ter potrjujem, da sem seznanjen s politiko varovanja osebnih podatkov.
e_vabilo
Raketa in intima interierja
DOTIKANJA
V OSPREDJE 7: SLOVENSKE ARHITEKTKE, GRADBENICE IN OBLIKOVALKE
Mednarodna arhitekturna razstava
PIRANESI 2023 GOSTUJE V TUJINI

GALERIJA DESSA
Arhitekturni center
Židovska steza 4
SI-1000 Ljubljana
 
T +386 1 25 16 010
E galerija@dessa.si
 
Odpiralni čas
tor, sre, čet, pet: 12:00-18:00
sob, ned, pon, prazniki: zaprto
 

FOTOGALERIJA

 

PIRANSKI DNEVI ARHITEKTUREProgram sofinancirajo
e_vabilo

Z vnosom svojega e-naslova soglašam s prejemanjem e-vabil in informacij o dogodkih Galerije Dessa ter potrjujem, da sem seznanjen s politiko varovanja osebnih podatkov.

Galerija DESSA podpira iniciativo KAJŽA.