DESSA GALLERY
Architectural center
Židovska steza 4
SI-1000 Ljubljana
 
T +386 1 25 16 010
E galerija@dessa.si
 
OPEN
Tue, Wed, Thu, Fri: 12:00-18:00
Sat, Sun, Mon, Holidays: closed


PHOTOGALLERY

 

PIRAN DAYS OF ARCHITECTURA
HOSTING AT FA UL: THE POWER OF YOUTH. YOUNG ARCHITECTS ON THE FIELD OF DESIGN
Conversation with the exhibitors and guest exhibition at the UL FA
15. 11. - 16. 12. 2022

The exhibition THE POWER OF YOUTH. Young Architects in the Field of Design is visiting the The Faculty of Architecture of the University of Ljubljana and is on display on the ground floor of the faculty between November 15th and December 16th, 2022.

 

As part of hosting the exhibition, a conversation with the exhibitors will take place at the faculty, in the hall in front of Plečnik's lecture hall:

 

on Tuesday, December 13, 2022, at 6 pm

FOLDS, Luka Ločičnik, Mertelj Vrabič Architects, Studio Prapra, Urh Wiegele

 

on Thursday, 15 December 2022, at 6 pm

Lara Baler & Matic Komel, Jan Barič, Elvis Jerkič, Studio AINO, Studio Moste.

 

During the talk, there will also be an opportunity for you to ask questions to the exhibitors.

 

The conversation will be moderated by Kristina Dešman.

 

You are kindly welcome.

 


Razstava NA MLADIH SVET STOJI. Mladi arhitekti na polju oblikovanja predstavlja mlade arhitekte oziroma studie, ki so polje svojega ustvarjanja razširili na področje oblikovanja.

Ustvarjalnost arhitektov in urbanistov pogosto presega okvire arhitekturnega in urbanističnega načrtovanja. Ta ustvarjalnost se kaže pri snovanju raznolikih projektov različnih meril, od oblikovanja spominskih obeležij in notranje opreme do oblikovanja manjših uporabnih predmetov.

Nekatera največja imena v svetu arhitekture, denimo Le Corbusier, Alvar Aalto, Ludwig Mies van der Rohe, Gerrit Rietveld, Marcel Breuer, Arne Jacobsen, Jože Plečnik, Lina Bo Bardi, Rem Koolhaas, so se poleg arhitekture uveljavila tudi v svetu oblikovanja.

Na oddelku za arhitekturo Fakultete za arhitekturo, gradbeništvo in geodezijo Univerze v Ljubljani je v študijskem letu 1960/61 na pobudo arhitekta in profesorja Edvarda Ravnikarja pričela delovati eksperimentalna smer B, s katero je želel svoje znanje in zanimanje za oblikovanje prenesti na mlajše generacije in utreti pot vzpostavitvi samostojne visoke šole za oblikovanje.
Smer B je bila, četudi je delovala le dve študijski leti, izjemno pomembna za razvoj slovenskega oblikovanja in arhitekture, saj je uvedla nove eksperimentalno-raziskovalne oblike dela in nagovorila arhitekte, da so se lotevali tudi nalog s področja oblikovanja. Smer B na ljubljanski fakulteti za arhitekturo še vedno odzvanja, saj se tudi današnji profesorji s svojimi študenti lotevajo oblikovanja notranje opreme in predmetov.

Mladi arhitekti, ki jih predstavljamo na razstavi, v svojih delih raziskujejo (z)možnosti in uporabo različnih materialov, razvijajo izvirne oblike, katerih del so zanimivi inovativni detajli, ter z jasnimi idejami in eleganco ustvarjajo prepoznavne predmete, ki kot del vsakdana uporabnikov pripomorejo k višji kakovosti bivalnega okolja.

S svojim načinom dela se ne uklanjajo pravilom sodobne potrošniške miselnosti, v kateri prevladujejo izdelki za kratkotrajno uporabo. S tehtnim razmislekom o predmetih in njihovi rabi ter s spoznavanjem materialov in orodij ustvarjajo trajnostne predmete ter ohranjajo tradicionalno znanje s področja starih obrti in védenje o lokalnih materialih in njihovi obdelavi.

S svojim ustvarjanjem izpričujejo, da ne šteje le končna oblika, temveč vrednost in vrednoto ustvarjajo celovit razmislek o »življenju« končnega izdelka, odločitev o izboru materiala in procesu izdelave, način predstavitve in poti, po katerih izdelek zaživi v bivalnem ali delovnem prostoru končnega uporabnika.
 

 
 
Producent in organizator
Galerija DESSA

Razstavljavci
Lara Baler in Matic Komel
Jan Barič
Gašper Fabijan
Elvis Jerkič
Aleš Kacin
Luka Ločičnik
Urh Wiegele 
FOLDS – Anja Mencinger in Nikolaj Salaj
Mertelj Vrabič Arhitekti – Maša Mertelj in Matic Vrabič
Studio AINO – Luka Fabjan in Urša Križman
Studio Moste – Klara Zalokar in Klemen Zupančič
Studio Prapra – Sara Badovinac in Peter Zabret
 
Kuratorke
Kristina Dešman
Špela Kuhar
Vesna Perovnik
Damjana Zaviršek Hudnik
 
Oblikovanje plakatov
Nena Gabrovec
 
Naslovna grafika in ikone predmetov
Vesna Perovnik
 
Fotografije
Jan Barič, Matej Gruden, Klemen Ilovar, Blaž Jamšek, Elvis Jerkič, Aleš Kacin, Miran Kambič, Anja Mencinger, Gregor Mljač, Amadej Mravlak, Nejc Puš, Nikolaj Salaj, Ana Skobe, Luka Susič, Jaka Teršek, Aleksandra Vajd, Studio AINO, Studio Moste, arhiv festivala Mikser
 
Jezikovni pregled
Katja Paladin
 
Tisk plakatov
Matformat
 
Razstavo sofinancirata
Ministrstvo za kulturo RS
Ministrstvo za okolje in prostor RS
 
Financiranje razvoja projekta Zbliževalnik
Ministrstvo za kulturo RS

 

HOSTING AT FA UL: THE POWER OF YOUTH. YOUNG ARCHITECTS ON THE FIELD OF DESIGN
Conversation with the exhibitors and guest exhibition at the UL FA
15. 11. - 16. 12. 2022

Program is supported by
By entering my email address, I agree to receive e-invitations and information about the events of the Dessa Gallery and confirm that I am aware of personal data protection policy.
e_news
Raketa and the Intimacy of the Interior
TOUCHING
TO THE FORE 7: SLOVENE WOMEN ARCHITECTS, ENGINEERS AND DESIGNERS
International architectural exhibition
PIRANESI 2023 HOSTED ABROAD

DESSA GALLERY
Architectural center
Židovska steza 4
SI-1000 Ljubljana
 
T +386 1 25 16 010
E galerija@dessa.si
 
OPEN
Tue, Wed, Thu, Fri: 12:00-18:00
Sat, Sun, Mon, Holidays: closed


PHOTOGALLERY

 

PIRAN DAYS OF ARCHITECTURAProgram is supported by
e_news

By entering my email address, I agree to receive e-invitations and information about the events of the Dessa Gallery and confirm that I am aware of personal data protection policy.

The DESSA gallery supports the KAJŽA initiative.