GALERIJA DESSA
Arhitekturni center
Židovska steza 4
SI-1000 Ljubljana
 
T +386 1 25 16 010
E galerija@dessa.si
 
Odpiralni čas
tor, sre, čet, pet: 12:00-18:00
sob, ned, pon, prazniki: zaprto
 

FOTOGALERIJA

Savin Sever, Mladinska knjiga (fotografija: Janez Kališnik)S KOLESOM PO LJUBLJANSKI ARHITEKTURI
Arhitekturni ogledi
21. 6. 2014

Zaradi napovedanega slabega vremena smo se odločili, da kolesarsko potepanje po ljubljanski arhitekturi prestavimo na naslednji vikend, 21. (Bežigrad Jug) in 22. (Bežigrad sever) junija ob 09:00.

Upamo, da se vidimo naslednjo soboto ali nedeljo, v bolj ugodnem vremenu!

Sklop arhitekturno-kolesarskih potepanj po ljubljanski arhitekturi vodijo Aleksander Vujović, Peter Prinčič in Urban Jeriha. Na kolesih bomo obiskali nekatera ključna dela slovenske arhitekture, se po njih sprehodili in povedali kakšno zanimivo zgodbo. Vabimo vas, da se nam pridružite na prijetnem dopoldnevu v družbi dobre arhitekture! Za prijavo na Arhiride nam pišite na galerija@dessa.si. Dogodek je brezplačen.

 

BEŽIGRAD_JUG

sobota, 21. junija 2014, ob 9:00 na Prešernovem trgu.

Pot se prične s kompleksom Gospodarskega razstavišča, Baragovega semenišča in parka Navje, od koder se zapeljemo skozi Zupančičevo jamo (Vrtec Mladi rod) do Savskega naselja, kjer si ogledamo Savske stolpnice in Staro Rižarno. Po Linhartovi cesti pridemo do Gimnazije Bežigrad in poslovno stanovanjskega kompleksa Bežigrajski dvor ter vrstnih hiš Danila Fuersta. Pot po Peričevi ulici nadaljujemo do prve montažne hiše istega avtorja. Zatem se po Mariborski cesti spustimo v naselje medvojnih vil. Tukaj prečkamo Dunajsko cesto in na zahodni strani prečesamo različne nize stanovanjske zazidave. Po Vodovodni cesti se spustimo mimo Plečnikovega štadiona do tovarne Eifler in cerkve Cirila in Metoda. Od tod nadaljujemo po Dunajski cesti do arhitekture Savina Severja (Astra, podrte učne delavnice) in  Miheličeve stolpnice - Konstrukte. Ogled sklenemo v območju vil iz različnih obdobij med Dunajsko cesto in Parmovo ulico, pri novejši Vili Smoletova.
BEŽIGRAD_SEVER

Dobimo se v nedeljo, 22. junija 2014, ob 9:00 pri arkadah Plečnikovega stadiona, Bežigrad.

Kolesarsko pustolovščino pričnemo pod arkadami znamenitega Centralnega štadiona arhitekta J. Plečnika, od koder po Vodovodni cesti pridemo do modernističnih atrijskih hiš. Pot nadaljujemo od novejše stanovanjske zazidave Glavarjeva rezidenca do stvaritev arhitekta Savina Severja: tiskarne Mladinska knjiga in trgovine Merkur, sedeža AMZS in montažnih Triplex garaž. Naslednja postaja je zazidava Dunajski vogal, zatem pa po Turnerjevi in Ulici pohorskega bataljona prispemo v zanimivo stanovanjsko naselje tik ob mestni obvoznici, kjer si ogledamo atrijske hiše in stanovanjski dvojček. Po Dunajski cesti prečkamo obvoznico, kjer si ogledamo poslovno stanovanjska kompleksa Dunajski mozaik in Dunajske kristale.  Po povratku znotraj mestnega prometnega obroča krenemo v smeri soseske BS3 in športnega parka Stožice, kjer ogled tudi zaključimo. Za entuzijaste pa je na voljo še podaljšan izlet po Vojkovi ulici, čez reko Savo vse do industrijske cone Črnuče, naselja Ježica in mega stanovanjskega kompleksa Ruski car.

zemljevid poti in ogledov 

 

 
S KOLESOM PO LJUBLJANSKI ARHITEKTURI
Arhitekturni ogledi
21. 6. 2014

Program sofinancirajo
Z vnosom svojega e-naslova soglašam s prejemanjem e-vabil in informacij o dogodkih Galerije Dessa ter potrjujem, da sem seznanjen s politiko varovanja osebnih podatkov.
e_vabilo
Plečnikova nagrada 2021: predavanje in razstava
TRŽNICA PTUJ
ARHITEKTURA. SKULPTURA. SPOMIN. V NOVIGRADU
Razstava Odprtih hiš Slovenije
ARHITEKTURA V LESU DANES ZA JUTRI NA GALLUSOVEM NABREŽJU

GALERIJA DESSA
Arhitekturni center
Židovska steza 4
SI-1000 Ljubljana
 
T +386 1 25 16 010
E galerija@dessa.si
 
Odpiralni čas
tor, sre, čet, pet: 12:00-18:00
sob, ned, pon, prazniki: zaprto
 

FOTOGALERIJAProgram sofinancirajo
e_vabilo

Z vnosom svojega e-naslova soglašam s prejemanjem e-vabil in informacij o dogodkih Galerije Dessa ter potrjujem, da sem seznanjen s politiko varovanja osebnih podatkov.