Piran Days of Architecture 2024

Ethics and Responsibility
 

sobota, 23. november 2024
10:00-19:00

Avditorij Portorož
Senčna pot 8 A, 6320 Portorož

Častna pokroviteljica 41. PDA je Anna Ramos, direktorica Fundacije Mies van der Rohe.

www.pida.si

Vabljeni na 41. Piranske dneve arhitekture, ki bodo v soboto, 23. novembra 2024, od 10. do 18. ure v Avditoriju Portorož. Ob 19. uri bomo podelili nagrado Piranesi 2024, ob 20. uri pa v razstavišču Monfort tradicionalno odprli še razstavo Piranesi 2024. Naslov letošnje teme PDA je Etika in odgovornost.

Program se prične že v petek, 22. novembra: ob 15. uri bodo v Avditoriju od 15. ure ZAPS predavanja, zvečer pa odprtja razstav v sklopu PDA. 

 

Etika in odgovornost

Nenehna prisotnost kriz nas opominja, da je naš življenjski prostor omejen. Spremembe v prostoru, tako naravni procesi kot človeški posegi, imajo dolgotrajne posledice, ki vplivajo na kvaliteto življenja ljudi. Naš čas zaznamuje ideologija neoliberalizma, ki temelji na individualizmu in sebičnosti, spodbuja pa tekmovalnost in pohlep. To se kaže tudi v prostoru, ki ga mnogi vidijo predvsem kot priložnost izjemnih finančnih koristi. Arhitekti modernizma so si prizadevali za drugačen, pravičnejši svet, ki bi zagotovil dostojne življenjske pogoje vsem, ne le privilegirani eliti. Njihova arhitektura je bila zato sinonim optimizma, solidarnosti in vsesplošnega napredka, medtem ko postaja sodobna arhitektura materialni izraz vse večje neenakosti. Drastičen padec ugleda arhitekturne stroke v zadnjih desetletjih je zato razumljiv. Umetnost in arhitektura sta danes bolj pomembni, kot sta bili kadarkoli. Vendar le tedaj, ko se z etično držo postavita po robu miselnosti, ki postavlja profit pred ljudi.

Aleš Vodopivec

 

Predavatelji

› Aleš Vodopivec, Slovenija
› Marta Peris, José Toral, Peris + Toral Architects, Španiha
› Anja Vidic, Jure Grohar, Vidic Grohar arhitekti, Slovenija
› students, FA Ljubljana
› Zsolt Gunther, 3H Architects/, Madžarska
› András Pálffy, Jaborneg&Pálffy, Avstrija
› Marina Tabassum, Marina Tabassum Architects, Bangladeš

Opozarjamo, da je število sedežev v dvorani Avditorija omejeno. Obiskovalcem predlagamo, da si vstopnico zagotovijo v predprodaji. V primeru razprodane dvorane bodo imeli prednost pri vstopu obiskovalci, ki so vstopnice kupili in plačali v predprodaji.

Več o PDA in nagradi Piranesi je tu.

sobota, 23. november 2024
10:00-19:00

Avditorij Portorož
Senčna pot 8 A, 6320 Portorož

Častna pokroviteljica 41. PDA je Anna Ramos, direktorica Fundacije Mies van der Rohe.

www.pida.si