Andrej Hrausky in Aleš Vodopivec nova člana CICA

 
Andrej Hrausky, foto: Aleksandra Saša Prelesnik 
Aleš Vodopivec, foto: Uroš Hočevar 
 

Mednarodni komite arhitekturnih kritikov – CICA je na skupščini 25. junija 2024 v Atenah v svoje vrste sprejel nekaj novih članov, med katerimi stakot prva iz Slovenije Andrej Hrausky in Aleš Vodopivec.

CICA - The International Committee of Architectural Critics, je bil ustanovljen leta 1978 med XIII. kongresom UIA v Mehiki, prvič pa se je sestal naslednjega leta v Barceloni. Takrat so izvolili vodstvo: Pierre Vago (Francija), Louise Noelle Gras (Mexico), Dennis Sharp (UK), Julius Posener (Nemčija) in Jorge Glusberg (Argentina). Predsednik je bil Bruno Zevi (Italija), tajnik pa Glusberg. Trenutno je častni predsednik Joseph Rykwert, predsednik Wilfried Wang, sedež pa je v Berlinu. Članstvo se pridobi na podlagi osebnega vabila katerega od članov, sledijo pa volitve, kjer je potrebno dobiti dvotretjinsko večino glasov. Trenutno je v CICA okoli 160 arhitekturnih kritikov s celega sveta. Med bolj znanimi, ki so sodelovali pri galeriji DESSA ali na Piranskih dnevih, so: Francesco dal Co, William J. R. Curtis, Hermann Czech, Marc Dubois, Kenneth Frampton, Otto Kapfinger, Esa Laaksonen, Vittorio Magnago Lampugnani, Akos Moravanszky, Shane O’Toole, Juhani Pallasmaa, Vladimír Šlapeta in Wilfried Wang in drugi. Letos sta bila sprejeta še Ricky Burdett in Pierre-Alain Croset. Med člani je zelo malo kritikov iz sosednjih bivših socialističnih držav. Seveda ne gre brez Vladimirja Šlapete, s Hrvaške pa je članica Jasna Gajler. Aleša Vodopivca je v CICA povabil Šlapeta, Andreja Hrauskyja pa Wang.

CICA združuje arhitekturne kritike, teoretike in zgodovinarje s celega sveta. Člani so prepričani, da so kritika in teoretične razprave neločljivi del arhitekturnega procesa. Tako člani svojo nalogo vidijo v vzporednem delovanju z arhitekti, stremijo k boljši arhitekturi in urbanizmu.