Arhitektura v treh konceptih: instrument, tretji prostor, teritorij

Predavanje in teoretična seminarja na FA UL in BF UL
Puffing Billy Railway Visitor Centre, Terroir, 2021, foto: Peter Bennetts 

V oktobru se na Fakulteti za arhitekturo, UL obeta nekaj zanimivih predavanj. Eden izmed prvih bo predaval avstralski arhitekt, profesor na University of Technology Sydney, Gerard Reinmuth, ustanovni partner biroja Terroir v Sydneyu. Z njim pride tudi filozof, prof. dr. Andrew Benjamin, ki pomembno sooblikuje arhitekturno teorijo s svojimi koncepti in premisleki aktualnega dogajanja arhitekturne prakse.

Vljudno vabljeni na seminarja in predavanje, ki bodo potekali v angleškem jeziku. Vstop je prost.


O vrtu in njegovi meji
Seminar Andrew Benjamina
UL, Biotehniška fakulteta, Oddelek za krajinsko arhitekturo, predavalnica v 2. nadstropju
7. 10.2024, med 12.00 in 14.00

Filozof in profesor Andrew Benjamin bo vodil seminar o vrtu in premisleku njegovih mej. Gre za teme, o katerih je pisal tudi v eseju Kompleksna instrumentalnost vrta, objavljenega v zborniku Vrtu in prispodoba. Seminar bo potekal v obliki odprte razprave o spremembi logike delovanja vrta.


Arhitektura v treh konceptih: instrument, tretji prostor, teritorij
Predavanje Gerarda Reinmutha
UL, Fakulteta za arhitekturo, Plečnikova predavalnica
7. 10.2024, ob 18.00

Ustanovni direktor arhitekturnega biroja TERROIR, profesor in arhitekt Gerard Reinmuth, bo predstavil pregled 25 let svojega dela, organiziranega okrog treh konceptov – instrumenta, tretjega prostora in ponovno teritorializacije. Gerard bo pojasnil, kako je te koncepte docela razumel šele s sodelovanjem z Andrewom Benjaminom.


Biopolitika in ponovna teritorializacija
Seminar Andrew Benjamina
UL, Fakulteta za arhitekturo, Fabianijeva predavalnica
8. 10.2024, med 17.00 in 19.00

Na podlagi predavanja, ki ga je imel Gerard Reinmuth, se bo ta seminar osredotočil na dve področji: biopolitiko in ponovno teritorializacijo. Seminar bo potekal v obliki odprte razprave o teh konceptih, ki so predstavljeni v številnih besedilih Andrewa Benjamina. Nekatera besedila so na voljo tudi tukaj.



Ustanovni partner avstralskega arhitekturnega biroja TERROIR ter profesor prakse na University of Technology Sydney (UTS), Gerard Reinmuth, bo predstavil rez skozi 25-letno delo lastne arhitekturne prakse, ki jo organizirajo trije koncepti – instrumenti, tretji prostor in reteritorializacija. Gerard bo razložil, kako so bili ti koncepti vgrajeni v formativno delo, a popolnoma razumljeni šele pozneje, v sodelovanju s filozofom, prof. dr. Andrewom Benjaminom. Predavanje bo potekalo v angleškem jeziku.

Prof. Reinmuth je ustanovil TERROIR leta 1999. Praksa je z zgrajenimi deli, razstavami, pisanjem in publikacijami hitro postala kritičen udeleženec v avstralski  arhitekturni kulturi. Gerardovo raziskovanje in poučevanje na UTS presprašuje agencijo arhitekta ter koncept kraja v luči sodobnih kulturnih in okoljskih vprašanj, ki postajajo vedno bolj pereča.


Andrew Benjamin je trenutno častni profesor na School of Communication and Cultural Studies in the Faculty of Arts at the University of Melbourne. Deloval je na številnih britanskih in avstralskih univerzah. Poleg tega je svojo kariero začel na University of Warwick in se povzpel do položaja profesorja filozofije in do leta 2022 vsako leto en semester poučeval na Kingston University v Londonu, kjer je bil povezan s Centrom za raziskave sodobne evropske filozofije. Diplomiral je na Australian National University, University of Paris 7 in University of Warwick. Medtem ko se je v svoji karieri pretežno ukvarjal s filozofijo, je veliko objavljal o arhitekturi in poučeval na različnih šolah, vključno z Architectural Association in London, Graduate School of Architecture, Planning and Preservation at Columbia University, University of Sydney in University of Technology Sydney.