SARAJEVSKI DANI ARHITEKTURE 2023

 
 
 
 
 
 

Dnevi arhitekture so že vrsto let največji in najbolj pričakovani arhitekturni festival v Bosni in Hercegovini ter eden najpomembnejših v tem delu Evrope.

 

Letos potekajo v od 15.-22. septembra, za razliko od prejšnjih let pa bodo Dnevi arhitekture trajali sedem dni na več lokacijah po Sarajevu.

 

Odprtje jubilejne, petnajste izvedbe Dnevov arhitekture bo v petek, 15. septembra, kjer bosta letošnja kuratorja Hubert Klumpner (Avstrija) in Michael Walczak (Poljska) občinstvu uradno predstavila temo, predavatelje in program festivala. V času festivala se bodo na glavnem odru kina Meeting point izmenjevali arhitekti in predavatelji iz Španije, Norveške, Velike Britanije, Nizozemske, Švice, Nemčije, Hrvaške, Črne gore, Avstrije, Francije in Italije. Poleg predavanj priznanih arhitektov z vsega sveta bodo na letošnjih Danih arhitekture številne razstave, paneli, strokovna srečanja in filmi, ki bodo nedvomno pritegnili občinstvo tako iz Sarajeva kot iz celotne regije.

 

Osrednja tema letošnje edicije Dnevov arhitekture je Olimpijska arhitektura, kjer bodo predavatelji in gostje raziskovali zapuščino gradnje in načrtovanja za potrebe olimpijskih iger po vsem svetu, s poudarkom na obeležitvi štiridesetih let od olimpijskih iger v Sarajevu naslednje leto.

 

Kino Meeting point bo letos osrednja točka predavateljev in občinstva, preostali del festivala pa bo potekal po celem Sarajevu, na naslednjih lokacijah: Zgodovinski muzej, Olimpijski muzej, Umetniška galerija, Galerija Manifesto, Urban Design Studio in Avstrijska hiša.

 

Posebna pozornost ob Dnevih arhitekture bo namenjena predstavitvi in izidu prvega arhitekturnega vodnika po Sarajevu, ki ga je izdala berlinska založba DOM Publishers. S tem se tudi Sarajevo pridružuje mestom na arhitekturnem zemljevidu sveta in na povsem nov način predstavlja arhitekturo mesta tako obiskovalcem kot meščanom.

 

Več informacij o Dnevih arhitekture 2023 in novicah lahko spremljate na družbenih omrežjih Facebook, Instagram, Twitter in YouTube.

 

LIFT - Vesoljske pobude je nevladno združenje, ki že od leta 2007 organizira arhitekturni festival Dnevi arhitekture in že leta zbira in povezuje arhitekte, oblikovalce in umetnike iz Bosne in Hercegovine, regije in sveta. Fokus Dnevov arhitekture je bil vedno ne samo arhitektura, ampak tudi Sarajevo, izobraževanje, povezovanje in rast.